• 29OCA
    1 Yorum

    Başarı ile devam eden bir Skolyoz tedavisi..

    Skolyoz omurga, göğüs kafesi ve gövdenin şekil ve pozisyonundaki değişiklerle seyreden genel bir terimdir. Kapsamlı olarak bakıldığında omurganın frontal düzlemde 10̊’nin üzerinde laterale kayması, horizontal düzlemde vertebral( aksiyal) rotasyonu ve sagital düzlemdeki normal kifoz ve lordoz gibi fizyolojik eğrilerinde değişimi içeren üç boyutlu bir deformitedir [1]. Yani omurganın yana eğilmesi, dönmesi ve normalde olması gereken sırt kamburu ve bel çukurundaki anormal değişimleri içeren üç boyutlu bir sorundur.
    Skolyozun genellikle ortaya çıktığı yaş grubu genç erişkin olduğu düşünülürse, oluşan deformiteye bağlı sağlık, kozmetik, sosyal ve psikolojik sorunlar oluşturacağından önemli bir halk sağlığı sorunudur [2].
    Sağlıklı bireylerde pelvik kuşak, göğüs kafesi, omuz kuşağı ve kafatası üst üste ve hizalıyken skolyotik eğriliği olan bireylerde birbirlerine göre yer değiştirerek ters yönlere dönerler. Bu durum kaburga kamburunun çıkmasına neden olmaktadır [3].
    Skolyotik eğrilikte yer alan pek çok kas bulunmaktadır. Bu nedenle skolyotik eğrilğin düzeltilmesi sadece bir kasın düzeltilmesi ile sınırlı olamaz. Kasların uzunluk ve hacim açısından eşitsizliği ile ayaklarda, bacaklarda ve kalçalardaki güç dengesinde az ya da çok değişiklik ile karakterizedir. Orta çizgiden ne kadar uzaklaşmışsa omurga etkilenen kas miktarı artar ve kaslarda daha fazla hacim kaybı olur. Bundan dolayı tedavi primer olarak postürü düzeltmeye yönelik olmalıdır ki vücut orijinal dikey aksını tekrar kazanabilsin. Omurgayı ve göğüs kafesini yeniden normal dikey pozisyonlarında tutabilmek için çift taraflı güçlendirilmeleri gerekmektedir. Eğrinin konkav tarafında kasılmış ve kısalmış olan kasların, konveks taraftaki aşırı gergin kaslar kadar yetersiz olduğu bilinmektedir [3].
    Skolyozda gözlem, korse, fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ve cerrahi olmak üzere 4 ana tedavi kategorisi mevcuttur. Skolyozda ana hedef eğriliğin ilerlemesini durdurmaktır. Skolyozda konservatif tedavi kriterleri skolyozun derecesi, yeri, kişinin maturasyonu, hastanın ve ailenin kompliyansı ve tercihleridir. Konservatif tedavi erken dönem korse kullanımı ve skolyoza bağlı değişmiş olan lokomotor sistemi normalize etmeye yönelik fizyoterapi ve egzersizleri içerir. Skolyozda her bireyin oluşan deformiteye bağlı gelişen kas-iskelet sistemi bozuklukları farklı olacağından her bireye özgü egzersiz reçetesi oluşturulmalıdır [2].
    Üyelerimizden birinde 10 yaşında geçirdiği bir düşme hikâyesinden sonra çekilen röntgende torakal bölgede 7 ̊ eğrilik tespit edilmiş. 10 ̊’den küçük bir eğrilikken gelişim dönemi içinde ikinci bir eğri de oluşarak derecesi artmış bu yüzden adölesan idiyopatik skolyoz olarak sınıflandırılmaktadır.7 Temmuz 2017’de çekilen skolyoz grafisi aşağıda mevcuttur.

    Before After Pilates ve Yoga merkezimizde haftada 2 gün/50dk fizyoterapist eşliğinde Şubat 2018’den beri pilates yapmaktadır. Egzersiz programına Ekim 2018’den beri de Schroth egzersizleri eklenmiş olup, bu egzersizleri yine bir fizyoterapist kontrolünde ama evde yürütmektedir. Haftada 2 gün yapılan egzersizler ya da ev egzersizleri bu tip hastalar için yetersizdir çünkü omurga hep alıştığı şekilde pozisyon almak ister ve maalesef bu pozisyon hatalıdır. Aktif düzeltme yani omurgadaki eğriliklerin yönünü bilip ona göre omurgayı olabilecek en doğru pozisyona getirerek bunu günlük hayata uyarlamak tedavinin en önemli kollarından biridir. Birçok sorunda olduğu gibi skolyozda da asıl şifalanmayı sağlayacak kişi hastadır. Birey bunu istemeli ve sürekli farkında olmalıdır. Üyemiz ile çıktığımız bu yolda kendisinin azmine ve farkındalığına çok teşekkür ediyoruz ve diğer insanlara da örnek olmasını diliyoruz. 27 Aralık 2018’de çekilen son skolyoz grafisi görüntüsünü de gururla sergiliyoruz.

    Uzm. Fzt. Özüm Melis VATANSEVER

    KAYNAKLAR
    1. Akçay, B. (2017). Adölesan İdiyopatik Skolyozlu Hastaların Konservatif Tedavisinde Üç bBoyutlu Skolyoz Egzersizleri ve Denge-Koordinasyon Egzersizlerinin Etkinliğinin Araştırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi. Retrieved from https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
    2. Yılmaz, H. G. (2014). İdiyopatik Skolyozda Egzersiz Reçeteleme. Türk Fiz Tıp Rehab Derg, 60(Özel Sayı 2), 31–35. doi:10.5152/tftrd.2014.84669
    3. Lehnert-Schroth, C. (2017). Skolyozun Üç Boyutlu Tedavisi, Omurga Deformitelerinde Bir Fizik Tedavi Metodu. (Dr. Gülseren Kayalar, Ed.) (7th ed.). Ankara: Hipokrat Kitapevi.

1Yorum
  • YazanSeda basaran on 15 Ekim 2019 at 19:04

    Fiyat bilgileri nedir acaba

    Yanıtla

Bir yorum bırak

Yorumdan vazgeç