• NEFESLE GELEN SAĞLIK

    NEFESLE GELEN SAĞLIK…
    Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle hepimiz evlerimizde izole olduk. Bugünlerde en çok sağlıklı olmak ve bağışıklığımızı güçlendirmek için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. En fazla konuşulan konulardan biri de NEFES ÇALIŞMALARI. Peki bu çok konuşulan nefes çalışmalarını nasıl yapacağız, nereden başlayacağız?
    Bu yolda atılacak en kolay ve hızlı adım ilk önce nefesimizin farkına varmaktan geçiyor. Dünyada yaşayan insanların %90’ı solunum sistemlerinin sadece %30’unu kullanmaktadır. Öncelikle ‘yeterli nefes’ almadığımızı kabul etmeli ve ardından nefesimizi analiz etmeye başlamalıyız.
    Sizin NEFESİNİZ nasıl?
    * Nefes alıp verirken ağzınızı kullanıyor musunuz?
    * Sık sık burnunuz tıkanır mı?
    * Çok fazla esner misiniz?
    * Nefes alamadığınızı düşündüğünüz zamanlar oluyor mu?
    * Yorgun olarak mı uyanıyorsunuz?
    * Nefes alıp verirken göğsünüz hareket eder mi?
    * Sabahları uyandığınızda ağzınız kuru oluyor mu?
    * Sıklıkla iç çeker misiniz?
    Bu sorulara verdiğiniz cevap çoğunlukla evet ise; nefesinizin düzensiz, yetersiz ve gereğinden fazla olduğunu söyleyebiliriz. Evet, yanlış okumadınız. Gereğinden fazla solunum!
    ‘SAĞLIKLI KİŞİ, SANKİ HİÇ NEFES ALIP VERMİYORMUŞ GİBİ SOLUNUM YAPAR.’ LAO TZU
    Şimdiye kadar fazla oksijeni, bol bol nefes alıp vermeyi iyi bir şey zannediyor olabilirsiniz. Nefesle ilgili bildiğimiz en büyük yanlış budur. Fazla solunum yaptığınızda, fazla karbondioksit kaybediyorsunuz, hücrelere oksijen akışı kesiliyor. Yeterli ve sağlıklı solunum; bol oksijenle değil, oksijenin hücrelere ulaştığı anda gerçekleşmiş olur. Çok miktarda solunum yapıldığında beyne yeterli miktarda kan ve oksijen gitmemekte bu da kişinin depresyona ve strese girmesine yol açmaktadır.
    * Burnumuzu kullanarak nefes aldığımızda, nefes yolu uzar, lenfatik drenaj artar. Lenfatik sistem ne kadar verimli çalışırsa bedenimiz de o denli fazla temizlenir. Metabolizma hızlanır. Bağışıklığımız güçlenir.
    BURUN DELİKLERİ TIKALI İSE YAPILACAK NEFES EGZERSİZİ
    Tıkalı olan burun deliğini kapatıp diğer burun deliğinden 20 kez nefes alıp verin. Nefesi çiçek koklar gibi alnınıza dikine doğru alın. Biraz yanma hissedebilirsiniz. Biraz bekleyin tıkalı olan burun deliğinizden daha rahat nefes aldığınızı fark edeceksiniz.
    Ağız yoluyla yapılan nefes alıp verme sonucu solunum düzensiz ve yoğun olur. Bu şekilde sadece üst göğüs solunumu yapmış olursunuz. Bu solunum alışkanlık haline gelirse de, Sempatik Sinir Sistemimiz (savaş ya da kaç) sürekli olarak çalışarak, sizi stresli ve solunum yolu hastalıklarına yatkın bir hale getirir.
    Üst göğüs solunumu bize sadece solunumda yardımcı olmalı, diyafram yeterli olmadığı zaman devreye girmelidir; tıpkı burun/ağız ilişkisi gibi. Birincil solunum kasımız diyaframdır. Nefes alırken önce diyafram yani karın bölgesi hareket etmeye başlamalı, göğüs bölgesine doğru nefes alma devam etmelidir. Bu şekilde nefes alıp verdiğimiz zaman tam solunum gerçekleştirmiş oluruz.
    DİYAFRAMI FARK ETME EGZERSİZİ
    Sırt üstü yatıp ve dizler bükük pozisyonda bir eliniz karnınızda; göbek deliğinizin üzerinde, diğer eliniz göğsünüzde olmak koşuluyla nefes alıp verin. Nefes alırken karnınız yukarı doğru hareket etsin, nefes verirken aşağı…
    Diyaframınızı fark ettiyseniz harika… Nefesinizle ilgili yaşayabileceğiniz en güzel farkındalıklardan birini yaşadınız.
    ZİHNİN SAKİN OLMADIĞINI HER HİSSEDİŞİNDE
    O GERGİN, ENDİŞELİ, GEVEZE, KURUNTULU, SÜREKLİ HAYAL İÇİNDE OLDUĞUNDA
    TEK BİR ŞEY YAP, ÖNCE DERİN BİR ŞEKİLDE NEFES VER.
    HAVANIN DIŞARI ÇIKMASIYLA
    RUH HALİNDE HERŞEY DIŞARI ATILACAK
    ÇÜNKÜ NEFES HERŞEYDİR.
    OSHO

    DİDEM BİLİNGEN

Bir yorum bırak

Yorumdan vazgeç